Ekonomisk demokrati

Idag föll domen mot Bernard Madoff för att lurat till sig nära 70 Miljarder dollar. (Tror du han är ensam?)

Sättet han har lurat till sig pengar på är en typ av lögn där man betalar ut en vinst med någon annan persons pengar. En vinst som alltså inte finns och däri ligger lögnen.

Anledningen till att man kan lura till sig pengar på den lögnen är att utbetalningarna bygger upp ett förtroende och förhoppningar som gör att fler vill vara med på tåget och sätter in pengar. När ingen längre sätter in pengar så kollapsar pyramiden. Men då har spindeln i nätet retiererat med en stor summa pengar och kvar finns skulder.

Bernard Madoff är självklart en ful fisk, men vänta lite. Det här är inget unikt eller extraordinärt egentligen. Hela det finansiella systemet är idag är uppbyggd på precis samma grunder! Förvaltare av detta pyramidspel är Riksbanken (som varit inblandat förr.), Privata banker och andra supermäktiga ekonomiska spelare – som t.ex. investmentbolag, holdingbolag, privata investerare och andra missfoster.

Som alla andra pyramidspel är de dömda att gå under, som i fallet Bernard Madoff. Alla pyramidspel kollapsar nämligen tillslut, och kvar finns bara förlorarna.

Vilka är då förlorarna i alla pyramidspel? Jo, det är de som är sist ut och de är alltid flest. Vinnarna är alltid samma och de är de som befinner sig närmast toppen på pyramiden och är alltid få. Katastrofer som orsakas av kollapsande pyramidspel repareras först när skulderna är återbetalda. Förlorarna är alltid samma även om makten alltid försöker oss att tro något annat.

Finanskrisens rötter bottnar i ett gigantiskt pyramidspel som står på randen av kollaps, när investmentbolag (t.ex. Fannie Mae, m.fl.) plötsligt inte har de pengar som man påstått sig haft. . Det här pyramidspelet skiljer sig dock på en viktig punkt. Det är kontruerat, underhålls och försvaras av makteliten. I Sverige representeras det just nu av Anders Borg i spetsen samt de som har ett intresse av att smeka honom medhårs. Det är t.ex. Handelsbanken, Carnegie Investment Bank, Capital C,
Folksam, European Payment Council och Swedbank.
Man kan nog utgå ifrån att dessa representerar ett visst segment i den här pyramiden, vilket garanterat inte är bottenskiktet. Fundera en gång till på vilka intressen som bevakas i den här gruppen av människor. Är det dina tror du?

Vilka är förlorarna kan man då undra? Ja, du som läser detta är statistiskt sett en förlorare, eftersom det finns fler på botten av pyramiden än toppen. Personer nära toppen av pyramiden läser dessutom inte bloggare som kritiserar den eftersom det är jobbigt och tråkigt att läsa texter som kritiserar det man försvarar.

Om man frågar en person ”på stan” vad de prioriterar högst inom politiken, då kommer nog de flesta svara ”vård, skola, omsorg”. Ja, det kan man säkert tvista om, men när allt kommer omkring så när man står inför ett val att vara sjuk eller ha ett jobb så kommer alla välja att vara friska. Det är dessutom en förutsättning för all annan aktivitet att man är frisk och vid liv. Skolan representerar våra barn, och våra barn är framtiden. Omsorgen är våra äldre, föräldrar och gamla som nog ingen vill sätta på ättestupan.

Om du kan ställa upp på dessa prioriteringar, ställ då dig frågan hur det kommer sig, att trots att det är så att alla ”på stan” vill prioritera just detta, så är det ändå de som får ta konsekvenserna när pyramiden kollapsar. Det tar tre veckor att få igenom ett krispaket som räddar banksystemet, men det verkar vara smått omöjligt att rädda skolorna, vårdhemmen eller sjukhusen.

Varför finns det oändliga mängder pengar att rädda banker med? Varför finns det aldrig några pengar att rädda vården, skolan och omsorgen med? Varför har en bankir, som inte tillför något i värdekedjan, jävligt mycket bättre lön än ett vårdbiträde?

Svaret är enkelt: ”Banker och bankirer har högre prioritet för makteliten och deras intressen är större än våra. De umgås med, smörjer och bearbetar våra politiker så att deras intressen bevakas och inte dina”.

Jag vill peka på det fundamentala felet i hur banksystemet fungerar (eller snarare inte fungerar), eftersom det är ett pyramidspel i grund och botten. Det är det som måste förändras så att vi aldrig mer får en finansiell kris som måste städas upp av de som befinner sig i botten på pyramiden. ”Kapitalismen” har aldrig varit så naken som den är nu och redan 1978 fattade Olof Palme det här när han talade om ”Ekonomisk demokrati”. Vi måste väcka den tanken till liv igen. Tanken om att ekonomi också skall underställas demos. Folket.

Här är ett utdrag som måste läsas oavsett om man gillar Olof Palme eller Socialdemokraterna. Båda är ju döda ändå.

Palme 1978

Annonser