Islands röst borde eka i världen

Nu står det klart att Islänningarna vägrar att ”baila ut” den privata banksektorn efter en folkomröstning där 98% klart och tydligt sa ”NEJ”.

Tänk om vi i Sverige skulle fått samma val, när vi kastade ut våra skattepengar över den privata banksektorn här för att täcka katastrofen i baltikum? Eller varför inte de stackars Amerikanerna, som fick se några av de absolut värsta finansiella brotten genom tiderna grävas ned under berg av skattedollar. Undrar vad en Amerikansk folkomröstning skulle resulterat i för svar?

Islänningarnas svar är i alla fall tydligt nog: ”Nej, vi tänker inte betala för privata aktörers misstag och girighet med våra skattepengar.”

Det är andra som ser på här nu. Grekerna t.ex. som står inför samma typ av situation. Italien, Irland och Spanien befinner sig i liknande situationer.

Tänk om även dessa länder får för sig att kräva en folkomröstning om det här? Vad kommer resultatet av det i så fall bli?

På sätt och vis så är resultatet av islänningarnas omröstning unik. Det var på sätt och vis redan avgjort vad resultatet skulle bli, men det blev en viktig symbol i det här sammanhanget. Man lät folket komma till tals för att säga: ”NEJ, vi tänker inte sadla våra skattesedelar för att finansiera privata bank-bailouts.”

Islands förra Hälsominister, Ogmundur Jonasson, som sa upp sig själv förra hösten i protest mot den s.k. ”Icesave dealen” sa: ”Detta är en dispyt mellan folket och kapitalet, ägande-rätten och mänskliga rättigheter. […] det här är varför så många personer inom finanssektorn ogillar folkomröstningsresultatet, därför att det är symboliskt. Det är människor som ifrågasätter kapitalets rätt.”

Det är ändå klart att Islänningarna är förlorarna i den här situationen. Oavsett om man betalar eller inte. Man står inför konsekvenser som kommer påverka generationer. Man kommer självklart nekas inträde i EU (Eftersom England och Holland kommer sätta sig på tvären i och med detta.). IMF kommer troligen frysa de lån man kommer behöva för att restaurera en kollapsad ekonomi. Isländska företag kommer få svårt att finansiera investeringar. Islänningarnas valuta kommer sjunka i värde liksom intäkterna från export. Man kommer få kreditbetygen avhuggna, vilket påverkar räntor och förmågan att göra affärer utomlands. etc.

Men Islännigarna har stått emot sånnt här förr och gjort rätt för sig. Islänningarna vet att de inte kan räkna med någon hjälp from omvärlden och att deras problem, är deras att axla – oavsett om man betalar eller inte. På sätt och vis har Islännigarna deklarerat ekonomiskt krig mot bankvärlden och 98% av Islänningarna är beredda att löpa linan ut.

Det är en signal och kanske ett uppvaknande, att vi inte behöver acceptera att våra liv styrs av människorna med pengarna. Det är en signal att demokratin är större än marknaden. Det är en signal att det är dags att reducera bankirerna från makthavare till administratörer vilket är deras rätta roll.

Annonser