Civil olydnad lektion #2

Nu bestämmer sig Grekerna för att stoppa ”Freedom Flottilja” (ship to Gaza 2). Godtycket gäller och lagar och regler är väl knappast något som står i vägen. Vi tiger, för vi har lärt oss leva med övergrepp av den här typen, förtryck och godtycke.

Det är svårt att tala om civil olydnad, när lagar används som ett maktens medel att förtrycka medborgarna med. Kvar blir förtvivlan hos oss som försöker upprätthålla rättvisa genom att agera inom systemet. Men man kan inte vara civilt olydig när lagen inte gäller.

Vad ska vi göra egentligen, när samhället förfaller in i godtycke? När det inte längre hjälper att protestera och göra civilt motstånd? Hur ska vi göra när våra röster ignoreras och när det inte längre spelar någon roll att man påtalar uppenbara övertramp mot våra mest grundläggande rättigheter? Hur ska vi göra när vi redan har lagarna, men som bara gäller när de gynnar makten/pengarna?

Den här bloggen startades från början i tron att vi skulle kunna göra skillnad genom att påtala djupa brister och exponera missförhållanden. Men det får vi nog se att vi misslyckats med. Numera skriver vi för att få ett utlopp i tragedin och kanske då och då resonera om förändring och motstånd.

Lär, att individens rätt står idag mot en kompakt maskin byggd på korruption och maktfullkomlighet och mot den kommer vi nog alltid förlora. Folkets rättigheter skyddas inte av lagen och det är farligt för oss att tro något annat. Rätt och fel stipuleras av makt och pengar – inte av lag. Det är en sanning och något vi måste förhålla oss till utan att för den delen bli rättshaverister. Det är en balansgång som är svår.

Så vad blir då lektion #2 i civil olydnad?

Kanske blir det att lära oss att ”civil olydnad” bara existerar i ett fungerande rättssystem. Att motstånd av den typen nästan alltid faller under ”kriminalitet” eller ”terrorism” – främst av de som motsätter sig den.

Historien visar exempel på civilt motstånd, exempelvis under andra världskriget och motståndsrörelserna mot Nazisterna. De refereras till som ”frihetskämpar” idag.

Lär, att du som bryr dig om de här frågeställningarna kommer i historien att bli refererad till som antingen terrorist eller frihetskämpe. Kniven på strupen.

Annonser