Det finns förlorare och förlorare


Sveriges mest hatade man

Nu när vi inväntar att Piratpartiet mobiliserar sina led och överväger sina politiska manövrar, så kan jag inte låta bli att spendera lite tid i att fundera på hur Rättighetsalliansens företrädare på Vasagatan 46 i Stockholm mår idag.

När fildelningsdebatten kring 2006-2009 var som mest infekterad blev Rättighetsalliansens företrädare Henrik Pontén regelbundet i olika forum utsedd till ”Sveriges mest hatade man”. På Dreamhack 2009 blev han totalt utbuad, fick tomater kastade på sig och till och med hans barn (3 till antalet) fick utstå ganska allvarliga påhopp.

Samme Henrik Pontén står nu i begrepp att ställa sig i skottgluggen och utstå en kanske ännu värre press än förra gången. Det är ett eget val, men ytterst är även Henrik Pontén en privatperson med familj och framtid. Det hoppas jag alla tänker en extra gång på nu när stormen drar ihop sig.

Anna Troberg i Piratpartiet är tydlig med att Piratpartiet inte kommer stå bakom några direkta övertramp och har även försökt dämpa ilskan hos Internets kanske mest kontroversiella gren – Anonymous.

Inte så många vet om att Henrik Pontén, till skillnad från t.ex. Monique Wadstedt är avlönad. En helt vanlig knegare egentligen, som tar sitt arbete på allvar och får lön för att försöka driva upphovsrättmaffians uppdrag. Det kan inte vara ett roligt jobb alltid och ve och fasa inför vad som står för dörren den här gången.

Monique Wadsted

Monique Wadsted

Jag hoppas vi kommer få slippa näthatet, men samtidigt kan man nog räkna med en hel del av den varan nu. Jag hoppas innerligt att den här striden kommer utkämpas med ord och inget annat bara.

I den här striden finns det förlorare – och förlorare.

Annonser